Dieetadvies bij allergie en intolerantie

Voedselallergie krijgt de laatste jaren veel aandacht. Al jarenlang is het in de mode om te zeggen: “Nee, dank u, daar ben ik allergisch voor”. Uiteraard stellen de mensen zich daar dan veel vragen bij.

Wat is het verschil tussen voedselovergevoeligheid, voedselallergie en voedselintolerantie?

Niettegenstaande dat de reactie op voeding zeer ernstig kan zijn en er zeer voorzichtig mee moet worden omgegaan is het percentage mensen die echte voedselallergie hebben veel lager dan wordt gedacht.

Voedselallergie komt niet zo vaak voor:

  • In 2007 was 4 op 100 kinderen jonger dan 18 allergisch voor één of meerdere voedingsmiddelen.
  • De meeste zijn van voorbijgaande aard.
  • 8 voedingsmiddelen zijn verantwoordelijk voor 90% van de reacties. Melk, ei, pinda, noot, vis, schaal- en schelpdieren, soja en tarwe.
  • De enige behandeling is eliminatie.

Om mensen met allergieën of intoleranties zo veilig mogelijk te houden is het belangrijk om grondige kennis te verwerven over de ingrediënten, de labels, de merken, enz.

Elke dag moeten we eten. Ontbijt, lunch en avondeten. Eten speelt de hele week een rol, tijdens de vakantie, op school of op feestjes. Voor een doorsnee iemand is dit een onderdeel van het dagelijkse leven maar voor iemand met een voedselovergevoeligheid, die een dieet moet volgen, is dit niet zo eenvoudig. Nooit kan die een dag vrij nemen.

Het is daarom dat het belangrijk is om erover te spreken. Adèle helpt u om creatieve oplossingen te vinden voor de moeilijke momenten.

Niet minder belangrijk is de aandacht die moet gaan naar het evenwichtig maken van het dieet, ondanks het weglaten van één of meerdere voedingsmiddelen.

Specialisten