Dieetadvies: bij kanker

Kanker is een ziekte in opmars. Gemiddeld zal één op de drie Vlamingen ooit kanker krijgen. De preventie van kanker is dan ook een van de belangrijkste uitdagingen voor wetenschappers en beleidsmakers. Vooral ongunstige omgevingsfactoren verhogen het risico op kanker. Tot deze omgevingsfactoren behoren ook de voeding, het voedingspatroon, de fysieke activiteit en de lichaamssamenstelling.

Het “World Cancer Research Fund” (WCRF) publiceerde eind november 2007, tien jaar na haar eerste rapport, een tweede rapport op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens onder de titel “Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective”. Een grondige analyse van meer dan 7000 studies resulteerde in acht algemene en twee specifieke aanbevelingen ter preventie van kanker.

Tienpuntenprogramma ter preventie van kanker

1. Hou uw lichaamsgewicht binnen de normale range. Voorkom gewichtstoename en een toename van de middelomtrek gedurende volwassenheid. Om te weten wat een gezond gewicht is, kan je gebruik maken van de ”Body Mass Index”.

2. Wees voldoende matig fysiek actief als onderdeel van het dagelijkse leven. Beweeg dagelijks minstens 30 minuten met een matige intensiteit. Drie keer tien minuten is net zo zinvol.

3. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid.
Vermijd suikerrijke dranken.

4. Eet voornamelijk voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zoals groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten, en varieer.

5. Beperk de inname van rood vlees tot minder dan 500 gram (bereid gewicht) per week en geef de voorkeur aan vers vlees. Varieer met vis en gevogelte.

6. Beperk de inname van alcoholische dranken tot maximum 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.

7. Beperk de zoutinname tot 6 g (2,4 g natrium) per dag.
Eet geen beschimmeld(e) graan of graanproducten of peulvruchten.

8. Kies eerder voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon dan voor voedingssupplementen.

9. Geef je baby uitsluitend borstvoeding tot hij of zij 6 maanden oud is.

10. Als je kanker hebt gehad en de behandeling is beëindigd, volg dan de aanbevelingen ter preventie van kanker op.

Specialisten