Dieetadvies: keukentips

Samen met u bekijkt Adèle de mogelijkheden voor een eetpatroon dat aansluit bij uw levenswijze. Ze geeft praktische tips en adviezen rond aankoop, bereiding en opdienen van voeding.

Recept vetarm nagerechtje:

Filodeegtaart met rabarber, aardbei en anijs (8 personen)

Adèle Wechsler - Gezond koken

  • 500g jonge rabarber (afgehaald)
  • 750g aardbeien
  • 150g suiker
  • anderhalve eetlepel maïzena
  • fijngeraspte schil van 2 sinaasappels
  • zaadjes van 6 steranijspeultjes (geplet)
  • 6 plakjes filodeeg (ontdooid)
  • 2 theelepels druivenpitolie
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1 theelepel sinaasappelbloesemwater

Snijd de rabarber overdwars in stukjes van 3cm. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden.
Meng de suiker en maïzena in een ondiepe, vuurvaste ovenschaal;voeg de rabarber en aardbeien toe en strooi er de geraspte sinaasappelschil en de helft van de steranijszaadjes over. Schep de ingrediënten door elkaar zodat alles goed wordt bedekt. Laat het mengsel onder af en toe roeren staan en bereid ondertussen het deegomhulsel.

Bedek de filodeegplakjes met een schone, vochtige theedoek; bestrijk alle plakjes deeg aan één kant met wat olie; leg ze dan in een licht ingevette springvorm van 18cm doorsnede. Druk het deeg naar de randen van de vorm. Leg de rest langs de rand van de vorm, laat de plakjes elkaar daarbij zo afwisselen dat de hoekjes op bloemblaadjes lijken.

Meng de poedersuiker en het sinaasappelbloesemwater tot een pasta en bestrijk hiermee de “deegblaadjes”.
Bak het rabarber-aardbeimengsel en het deegomhulsel afzonderlijk in een voorverwarmde oven op 205°C. Bak de taart in 10-15minuten goudkleurig en knapperig, maar zorg ervoor dat de randjes niet aanbranden. Bak de vulling 15-20 minuten tot de rabarber net gaar is, maar nog niet uiteenvalt.
Haal het deegomhulsel voorzichtig uit de vorm en zet het op een bord; vul het omhulsel met een schuimspaan met de aardbeien en rabarber.

Kook het sap in een steelpannetje tot het een stroperige substantie wordt; schep de stroop over de vruchten; strooi er de rest van de steranijszaadjes over; serveer de taart warm.

Hoe stel ik een gezond lunchpakket samen?

  • Geef voor het lunchpakket de voorkeur aan bruin of volkorenbrood en magere toespijs. Beperk het gebruik van zoet beleg zoals jam, choco en speculaas tot maximaal 2 keer per week. Kiest u voor een belegd broodje uit de sandwichbar, laat dan de mayonaise en de mayonaiseslaatjes zoveel mogelijk achterwege en vraag altijd een extra portie rauwkost.
  • Groenten en fruit doen het uitstekend op brood en brengen kleur in de brooddoos. Wat dacht u van aardbeien, schijfjes appel of peer als beleg of wat kaas of ham met reepjes paprika, komkommer of tomaat. Rauwkost die de avond voordien wordt klaargemaakt wordt best tot ’s ochtends goed afgedekt in de koelkast bewaard.
  • Stop een dessert in de lunchbox. Melkproducten en fruit bieden een zeer gevarieerd kant-en-klaaraanbod. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende melkdrankjes in handige éénpersoonsverpakkingen of waarom eens geen afgesloten potje zelf bereide, verse fruitsla meenemen in plaats van een stuk fruit. Dergelijke desserts zijn ook ideaal als gezonde tussendoortjes die een belangrijke bijdrage leveren tot de dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte van elke snel groeiende spruit maar ook van uzelf.
  • Zoete en/of vette snacks zoals chips, gevulde repen en koeken leveren vaak vooral calorieën en remmen de gezonde eetlust. Bovendien dragen ze bij overmatig gebruik bij tot het ontstaan van overgewicht en tandcariës.
  • Als drank voldoen melk of water het best. Spuitwater kan eetlustremmend werken. Frisdranken en (tafel)bier werken eveneens eetlustremmend en bevatten doorgaans veel calorieën maar weinig of geen andere nuttige voedingsstoffen.
  • Zorg voor variatie in de brooddoos.
  • Een knorrende maag na school of het werk? Een sneetje ontbijtkoek, een potje yoghurt, een kommetje pudding of een heerlijke milkshake van melk met fruit stillen de ergste honger maar breken de eetlust niet.

(dit artikel is overgenomen van de website van www.nice-info.be)

Specialisten