FAQ - Reflexologie

Ik ben zwanger, kan reflexologie kwaad?

Tijdens een zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Regelmatig zorgt dit voor ongemakken. Zeker tijdens de eerste drie maanden. Het kan geen kwaad om een sessie te ondergaan. Sterker, het zal het zelfregulerend vermogen van het lichaam alleen maar bevorderen. Bovendien helpt het als jij meer ontspant, dan krijgt de baby meer ruimte. Tegen het einde van de zwangerschap zijn de grepen heel ondersteunend en relaxerend. Hoe meer innerlijke rust en vertrouwen, hoe beter de bevalling zal verlopen.

Mijn klacht is na de sessie juist erger geworden. Is dat normaal?

Ja. Bij elke natuurgeneeswijze wordt het lichaam geprikkeld om zijn eigen verdediging te versterken. In aanloop daartoe kan ook de klacht zodanig geprikkeld worden dat hij meer opspeelt dan vóór de sessie. Het zelfherstellende vermogen van je lichaam wordt tot actie aangezet. Soms zweten mensen meer, ruikt hun urine sterker, ervaren ze koude rillingen of krijgen wat uitslag. Vandaar dat het verstandig is om na een afspraak wat extra glazen water te drinken.

Wat is een contra-indicatie bij reflexologie?

– Bij hoge koorts dient reflexologie uitgesteld te worden. – Verder dient bij suikerziekte voldoende aandacht geschonken te worden aan de bloedsuikerspiegel tijdens de sessie. Dit gebeurt in samenspraak met de cliënt.

– Ernstige huidaandoeningen op de voeten kunnen een contra-indicatie zijn, maar dan biedt handreflexologie de oplossing.

– Bij ernstige ziektes als kanker en hartaandoeningen wordt reflexologie in eerste instantie toegepast ter ontspanning van het lichaam.

Heb ik een verwijzing van de huisarts of specialist nodig?

Nee, die heeft u niet nodig. Maar stel wel uw arts eventueel op de hoogte van uw bezoek aan een reflexoloog.
(meer info? Zie www.bevo-belgie.be)

Specialisten