Elena Chinarova

Acupuncturiste

Sinds haar tienerjaren is Elena al gefascineerd door acupunctuur. Ze heeft toen zelf kunnen zien en ervaren hoe acupuncturisten te werk gaan en wat voor verbazingwekkende resultaten met acupunctuur kunnen worden behaald.

Vanaf die tijd was het haar droom om acupuncturist te worden. Tijdens haar verkenning van de medische wereld kwam zij al snel tot de conclusie dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Zij vervolgde haar zoektocht naar therapieën die hierbij van pas kwamen, zoals kruidengeneeskunde, massages en acupunctuur. Allen onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Daarmee kwam een einde aan haar zoektocht.

Opleiding en ervaring

Nadat zij verpleegkunde had gestudeerd en in een ziekenhuis had gewerkt om ervaring op te doen, studeerde ze af als acupuncturist bij OTCG in Antwerpen. Elena is ook lid van de BAF (Belgische Acupunctuur Federatie).

Hoe acupunctuur werkt

Acupunctuur gaat uit van het zelfhelende vermogen van het lichaam. In China wordt al meer dan 2500 jaar gebruikt gemaakt van deze therapie, in Europa wordt deze behandeling sinds de 17e eeuw gegeven.

Volgens de leer van de acupunctuur ontstaan er lichamelijke klachten wanneer de energie, die in banen ons lichaam rond gaat, blokkades tegenkomt. Deze energiebanen worden in de acupunctuur meridianen genoemd.

Een acupuncturist kan de blokkades in de meridianen opheffen door wegwerpbare naalden te plaatsen op specifieke acupunctuurpunten in deze meridianen. Wanneer de blokkades zijn verdwenen kan de energie weer ongestoord het lichaam rondgaan en verdwijnen of verminderen de klachten.

Een acupunctuurbehandeling

De naalden die de acupuncturist gebruikt zijn extreem dun en veroorzaken geen pijn wanneer deze worden geplaatst. In tegenstelling tot wat men soms denkt is een acupunctuurbehandeling is dus volkomen pijnloos en niets om tegenop te zien.

Acupunctuur wordt nog altijd als alternatieve therapie beschouwd, doordat er nog niet voldoende onderzoek naar de effecten van deze behandeling is verricht. Desalniettemin is deze therapie zo ingeburgerd in ons bestaan, dat veel zorgverzekeraars de behandeling vergoeden.

Aanvullende technieken die gebruikt worden om de acupunctuursessie te ondersteunen

 • Ooracupunctuur
 • Cupping
 • Moxatherapie
 • Fytotherapie
 • Guasha

Welke klachten heb je?

U kunt een lijst van aandoeningen waarbij acupunctuur kan helpen terugvinden op deze website: https://www.evidencebasedacupuncture.org/present-research/acupuncture-scientific-evidence/

Specialisaties

Tarieven

 • 1ste consult + behandeling (60-80 min ): 75 €
 • Vervolg consult (+/- 50 min) : 60 €
 • Cosmetische acupunctuur (60-75 min ): 100 €
 • Shonishin acupunctuur (30 min ): 25 €

U kan zich informeren bij uw mutualiteit of verzekering ivm. de terugbetaling.
Voor bijkomende informatie over DKV MEDI PACK (verzekering voor alternatieve geneeskunde ) kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 0479 23 47 77 of per e-mail antonio.cardaci@wilink.be

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?
Elena Chinarova
Gsm: 0474 53 77 54
E-mail: elena@vita-antwerpen.be

Behandelingen

Depressie

Acupunctuur kan een ondersteuning zijn bij het behandelen van depressie. De acupuncturist tracht steeds het evenwicht in het lichaam te herstellen, namelijk door de energie beter laten stromen.

Dit gebeurt door het aanprikken van bepaalde punten, gelegen op de energiebanen, die heel ons lichaam doorkruisen. Het kan zeer nuttig zijn deze therapie te combineren met bepaalde lichaams- of ademhalingsoefeningen. De patiënt zal ook aangespoord worden om – indien mogelijk – bepaalde externe factoren te veranderen of zijn eigen levenswijze of levenshouding aan te passen. Zo werkt hij ook zelf aan zijn bewustwordingsproces.

De westerse medische wetenschap erkent ook het feit dat acupunctuur het zo belangrijk evenwicht in neurotransmitters kan herstellen.

Meer over Depressie?

Stress

Men kan het menselijk lichaam bekijken als een batterij. Deze batterij loopt leeg als men ze niet op tijd oplaadt.

Hoe meer we gestimuleerd en gestrest worden, hoe meer levensstroom er tussen beide polen van onze batterij heen en weer moet gaan, hoe meer energie er verbruikt wordt en hoe vlugger onze batterij leeg raakt. Als onze batterij bijna leeg is , verschijnen deze aanpassingsziekten.

Acupunctuur is een ideale manier om deze energiestroom tussen deze twee polen weer in evenwicht te brengen ( enerzijds gaan we de gestreste geest kalmeren en anderzijds gaan we de orgaanfuncties herstellen). Zo zal de batterij niet leeglopen, voelen we ons beter in ons vel en hebben we minder kans op ziek worden.

Meer over Stress?

Hoofdpijn

In tegenstelling tot westerse medicatie, waarmee men meestal symptomen behandelt zonder de oorzaak weg te nemen, is het effect van acupunctuur tweevoudig.

Tijdens de acute fase : direct de pijn symptomatisch verlichten en zo het comfort van de patiënt verbeteren.

Het onderliggend mechanisme behandelen, zodat de pijnaanvallen (zoals zenuwpijnen, migraine of spanningshoofdpijn) naar de toekomst toe verminderen of wegblijven.

Meer over Hoofdpijn?

Ondersteuning bij IVF

Bij een IVF – behandeling bedraagt de gemiddelde kans op succes ongeveer 20 % per cyclus.

Recente studies hebben bewezen dat acupunctuur de kans op succes bij IVF gevoelig kan verhogen. Zo verklaart het onderzoek uitgevoerd door het Christian-Lauritzen-Instituu in Ulm, Duitsland, dat IVF, ondersteund door acupunctuur succesvol is in 42,5%. Je kan ook een uitgebreide onderzoek lezen op http://www.bmj.com/content/336/7643/545.long

Belangrijk om te weten is dat acupunctuur bij een IVF-behandeling als doel heeft de behandeling te ondersteunen. De volledige IVF-procedure wordt doorlopen en acupunctuur wordt enkel als aanvullende therapie gezien. Meerdere ziekenhuizen in België raden dan ook acupunctuur aan als ondersteunende therapie.

Meer over Ondersteuning bij IVF?

Infertiliteit

Acupunctuur kan een zeer nuttige rol spelen bij de behandeling van onvruchtbaarheid. Een structureel probleem komt eerder niet in aanmerking voor een acupunctuurbehandeling. Wel acupunctuur is effectief bij functionele problemen:

 • Onregelmatige menstruatie
 • Stress
 • Hormonale problemen
 • Leeftijdsgebonden problemen
 • Immuniteitsproblemen
 • Doorbloedingsproblemen
 • Te weinig zaadcellen
 • Slechte mobiliteit zaadcellen

Impotentie

Meer over Infertiliteit?

Slapeloosheid

Allerlei emoties, tekort aan ‘essenties’ in ons lichaam, stress – zijn enkele oorzaken die slapeloosheid kunnen veroorzaken. Het is aan de therapeut om te bepalen welk mechanisme verstorend werkt. Het voordeel van acupunctuur is dat we in feite de wortels van het probleem aanpakken, en bovendien is acupunctuur dan vooral herstellend, en het is een veilige, opbouwende therapie.

Meer over Slapeloosheid?

Gewichtsmanagement

Traditionele Chinese medicine behandelt ‘overgewicht’ niet, maar het gaat over de onderliggende lichaamsconditie die mogelijk tot het overtollige gewicht heeft geleid. Zodra het evenwicht van het lichaam is hersteld, zal het voedselmetabolisme op de juiste manier verwerkt zijn en zou overgewicht geen probleem meer zijn, mits correct voedsel in gematigde hoeveelheden wordt gegeten.

Bij deze behandeling wordt gebruikt gemaakt van  cupping technieken, Chinese kruiden, lichaamsacupunctuur en ooracupunctuur. Zelfmassage wordt aangeleerd.

Meer over Gewichtsmanagement?

Cosmetische acupunctuur

Cosmetische acupunctuur is een natuurlijke en holistische behandeling die veroudering tegengaat.

Cosmetische acupunctuur is een behandeling waarbij u spectaculaire resultaten kunt verwachten! Het gehele gezicht als ook enkele lichaamspunten zullen worden behandeld. De gezondheid en het welzijn van de patiënt zal verbeteren door een serie behandelingen.

Meer over Cosmetische acupunctuur?